Usein kysyttyjä kysymyksiä luvattomaan tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen koskien

Tältä sivusta löydät vastauksia tavallisimpiin luvattomaan tiedostojen jakamiseen liittyviin kysymyksiin, kattaen tilanteen, kun sinua voidaan pitää vastuullisena teosta, ja miten toimia, jos olet saanut meiltä kirjeen. Löydät myös 10 neuvoa lailliseen online-elokuvien katseluun liittyen.

Ketä NJORD Law Firm edustaa?

NJORD Law Firm edustaa suurempia elokuvantuottajaryhmiä - jotkut ovat suurempia ja jotkut pienempiä - sekä tuottajia Skandinaviassa ja sen ulkopuolella. Esimerkiksi edustamme tuottajia kuten Nu Image, Voltage Pictures LLC  ja Zentropa. Elokuvat, joita NJORD Law Firm edustaa, ovat tunnettuja elokuvia kuten The Expendables 3, Olympus Has Fallen ja Department Q: A Conspiracy of Faith. Edustamme myös vähemmän tunnettuja elokuvia, kuten Automata ja The Cobbler sekä elokuvia, joissa on kuuluisia näyttelijöitä, kuten Sylvester Stallone, Nicole Kidman, Birgitte Hjort Sørensen ja Nikolaj Lie Kaas.

Kaikki ovat joutuneet haasteen kohteeksi, että monet katsovat elokuvia lähteistä, joilla ei ole valitettavasti aina lupaa näyttää elokuvia. Jos katsot tai lataat elokuvia verkostopalvelusta kuten Popcorn Time, BitTorrent tai The Pirate Bay, olet katsellut elokuvaa luvattomasti.

Joka kerta, kun elokuva ladataan ja jaetaan Internetissä luvattomasti, elokuvan tuottaja menettää elokuvateattereista, DVD-levyjen myynnistä ja laillisten suoratoistopalveluiden käytöstä saatavan tuoton. Tämä tarkoittaa sitä, että elokuvateollisuus menettää toimintansa perustan ja yksinkertaisesti mukana on vähemmän rahaa uusien elokuvien ja tv-sarjojen tuottamiseen.

Mitä on "tiedostojen jakaminen"?

Tiedoston jakamisen mahdollistavia ohjelmia ja tapoja on useita. Yksi suosituimmista tavoista on niin sanotun vertaisverkon (P2P, peer-to-peer) käyttö, jonka avulla tietokoneet voidaan yhdistää toisiinsa Internetin avulla. Vertaisverkolle ominaista on, että jokainen verkkoon kytketty käyttäjä toimii vastaanottajana, sekä palvelimena verkon muille jäsenille.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä luvattomaan tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen koskien

Vertaisverkon käyttö tiedostonjakoon vaatii sekä toimivan Internet-yhteyden että tietokoneelle asennetun vertaisverkko-ohjelman. Useissa tapauksissa on käytetty ohjelmia nimeltä BitTorrent, uTorrent tai Popcorn Time. On tavanomaista, että kyseisiä ohjelmia käytetään elokuvien, musiikin, pelien, e-kirjojen tai muiden vastaavien tiedostojen jakamiseen tai lataamisen Internetin välityksellä.

Yhtenä tiedostojen jaon muotona voidaan pitää suoratoistoa. Jakaminen tapahtuu, kun käyttäjä jakaa tiedoston, esimerkiksi elokuvan verkkoon, josta muut käyttäjät voivat suoratoistaa kyseistä tiedostoa lataamalla tämän tiedoston pieniä palasia. Tiedosto on jaettu useisiin pienempiin kappaleisiin nopeuden lisäämiseksi suoratoistossa. Nämä pienet kappaleet kopioidaan ja tallennetaan kunkin käyttäjän tietokoneen kiintolevylle ja kopiot jakautuvat uudelleen verkkoon, minkä jälkeen muille verkon käyttäjille mahdollistetaan entisestään esteettömämpi käyttö heidän yrittäessään ladata kyseistä tiedostoa. Mitä useammat käyttäjä jakaa tiedostoa, sitä nopeammin tiedosto voidaan suoratoistaa tai ladata.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luvattomaan tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen koskien

Kun tiedosto jaetaan kuten yllä mainitussa esimerkissa, tiedostolle annetaan ainutlaatuinen "hash value” verkossa, missä tiedostoa jaetaan. Tätä arvoa voidaan verrata sormenjälkiin ja tietty hajautusarvo määräytyy tiedoston binäärisisällön mukaan. Tietyn tiedoston lataaminen sekä jakaminen verkossa voidaan siten tunnistaa “hash valuen” kautta. Tämä sallii vain tietyn tiedoston lataamisen ja jakamisen.

Tiedoston hajautusarvon avulla voidaan myös mitata, kuinka moni IP-osoite jakaa ja lataa tiettyä tiedostoa. Kyseisten mittauksien tuloksia kutsutaan parven ja yleisön kooksi.

Verkon IP-osoitteiden kokonaismäärää, joka lataa ja jakaa tiettyä tiedostoa tiettynä aikana kutsutaan parveksi. Pääsy kyseiseen parveen edellyttää, että lataa ja jakaa samaa tiedostoa kuin muutkin parvessa olevat IP-osoitteet. Latauksen nopeus riippuu suurelta osin siitä, kuinka monta käyttäjää kyseisessä parvessa on ja kuinka monta käyttäjää jakaa tiettyä tiedostoa samanaikaisesti.

Vaikka parven koko antaa tilannekuvan tiedostojen jakamisesta, yleisön koko osoittaa kokonaismäärän, kuinka monta IP-osoitetta jakaa ja lataa tiettyä tiedostoa pitemmän ajanjakson aikana, esimerkiksi yli kolmen kuukauden ajalla. Yleisön koon mittausta voidaan myös käyttää osoittamaan yleistä taipumusta elokuvan laittomaan jakamiseen.

Miksi tiedostonjako Internetin välityksellä on kiellettyä?

Oikeudellinen perusta

Tekijänoikeuslaki kieltää elokuvien jakamisen ja lataamisen yllämainituin tavoin ilman oikeudenomistajan myöntämää lupaa.

Laittomat sivustot

Popcorn Time, BitTorrent, uTorrent jne. ovat kaikki tiedostojen jakamiseen erikoistuneita vertaisverkkoja, jotka tarjoavat elokuvia ilman oikeudenhaltijan suostumusta. Näiden tiedostojen jakamisen verkostojen olemassaolo riippuu käyttäjistä, jotka jakavat ja lataavat tekijänoikeudella suojattua aineistoa keskenään.

Jos et ole varma, onko sivusto tai palvelu laillinen, voit tutustua NJORDin laatimaan 10 parhaaseen neuvoon koskien online-elokuvia

Lailliset sivustot

Voit halutessasi katsoa luettelo laillisista palveluista seuraavasta osoitteesta: https://www.sharewithcare.dk/digitale-tjenester/ (tanskaksi)

Minulla on käyttäjä laillisessa palvelussa, kuten Netflix, Viaplay, HBO jne., Miksi kirjoitatte minulle?

Emme ota yhteyttä sinuun, jos olette katselleet elokuvia tai TV-sarjoja joistakin näistä palveluista. Otamme ainoastaan yhteyttä sellaisiin IP-osoitteiden omistajiin, jotka on huomattu jakavan tiedostoja vertaisverkkopalveluissa, kuten Popcorn Time tai BitTorrent, joihin elokuva on asetettu saataville ilman oikeudenhaltijan suostumusta.

Usein laillisten palveluiden liittymät ovat myös maantieteellisesti rajattuja, joita kutsutaan myös "geo-blockingiksi". Suomennettuna kyseinen termi, aluerajaus, tarkoittaa, että tietty elokuva tai TV-sarja, voi olla esimerkiksi saatavilla Yhdysvalloissa mutta ei Tanskassa. Palvelu estää lailliset suoratoistopalvelut alueilla tai maissa, joihin elokuva on ei ole saatavilla alueellisen rajauksen vuoksi. Jos tiettyyn elokuvaan kohdistuu rajaus alueellasi tai maassasi missä oleskelet, kaikki sitä kiertävät yritykset (esim. VPN-yhteyden avulla) voidaan katsoa olevan elokuvan oikeuksien vastaista. Useimmissa laillisissa palveluissa alueellinen rajaus tarkoittaa yleensä sitä, että elokuva ei sisälly valitun palvelun elokuvaluetteloon.

Vastuu laittomasta toiminnasta Internetissä

Olenko vastuussa, jos joku muu käyttää Internet-yhteyttäni?

Yleensä et ole vastuussa muiden Internet-yhteyden käytöstä, mutta näkemyksemme mukaan yhteyden tilaajalla on velvollisuus tutkia ja turvata Internet-yhteys, josta tilaaja maksaa.

On kuitenkin huomattava, todelliset olosuhteet määräävät kuitenkin, oletko vastuussa Internet-yhteyden käyttämisestä laittomaan toimintaan.

Meidän näkemyksemme on se, että tietyissä olosuhteissa sinua voidaan pitää velvollisena, jos muut käyttäjät ovat käyttäneet Internet-yhteyttänne laittomaan toimintaan. Tämä oikeudellinen arviointi perustuu useisiin päätöksiin Tanskassa ja Suomessa.

Itä-Tanskan korkein oikeus antoi päätöksen (B-19-08)  vuonna 2008 koskien henkilöä, jolla oli suojaamaton langaton Internet-yhteys vuonna 2004 - jolloin Internet-yhteyttä ei yleisesti suojattu salasanalla. Korkein oikeus ei löytänyt riittäviä todisteita siitä, että yhteyden rekisteröity omistaja olisi saattanut musiikkiteoksia yleiseen jakeluun Internet-yhteytensä kautta. Korkein oikeus totesi, että muut olisivat voineet väärinkäyttää Internet-yhteyttä ja että omistaja ei ole vastuussa siitä, ettei Internet-yhteyttä ole suojattu salasanalla.

Toisin kuin aiemmin, langattomat reitittimet toimitetaan nykyään salauksen kanssa. Oletusasetuksena siten on, että kaikilla Internet-palveluntarjoajien tarjoamat langattomat reitittimet ovat salasanoilla suojattuja. Tämä tarkoittaa, salasanasuojaus on poistettava Internet-yhteyden avaamiseksi. Pääsy Internet-yhteyteen voi myös olla tilanteissa, joissa luovutat salasanan eteenpäin.

Oma mielipiteemme on, että sinua voidaan pitää vastuullisena tekijänoikeusrikkomuksista - kuten elokuvien luvattomasta lataamisesta - jos mahdollistat Internet-yhteyden muodostamisen muille jakamalla salasanan tai poistamalla salasanan reitittimestä tietäen, että luvaton lataaminen sekä tiedostojen jakaminen voi tapahtua tai on jo tapahtunut. Tekijänoikeudellinen rkkomus edellyttää Internet-yhteyden pitämistä pitkäksi ajaksi ja erityistä vertaisverkkoohjelmiston käyttöä.

Heinäkuussa 2016 Markkinaoikeus teki päätöksen koskein vastuuta, mikäli langaton Internet-yhteys on muodostettu ilman salasanaa. Markkinaoikeus totesi, että IP-osoitteen haltija oli jakanut ja ladannut sekä elokuvia että TV-sarjoja, vaikka Internet-yhteydellä ei ollut salasanaa. Tämä oli "avoin wi-fi", ja haltija oli velvollinen maksamaan korvauksena yli 32 000 euroa kymmenen “Black Sails”-sarjan jakson ja elokuvan “Walk Among the Thombstones” lataamisesta ja jakamisesta BitTorrent-ohjelmistossa sekä kattamaan osapuolten oikeudenkäyntikulut.

IP-osoitteen suomalainen haltija korosti, että hänen langattoman Internet-yhteydensa oli avoin kaikille ja siksi jokainen olisi voinut ladata ja jakaa elokuvia sekä TV-sarjoja kyseisen Internet-yhteyden kautta. Erilaisten asianhaarojen arvioinnin jälkeen Markkinaoikeus totesi päätöksessään, että vaikka Internet-yhteys oli avoin oli haltija vastuussa tekijänoikeusrikkomuksista Internet-yhteytensä kautta. Voit lukea tuomioistuimen päätöksen suomeksi täältä.

Toisessa suomalaisessa tapauksessa helmikuussa 2017 IP-osoitteen haltija, ei ollut vastuussa IP-osoitteestaan tapahtuneesta laittomasta toiminnasta. Tässä tapauksessa Markkinaoikeus ei löytänyt riittävästi näyttöä siitä, että kyseiset elokuvat ja TV-sarjat oli jaettu omistajan omasta tietokoneesta. Markkinaoikeus totesi myös, että IP-osoitteen haltija ei ole vastuussa muiden laittomasta toiminnasta. Markkinaoikeus korosti päätöksessään, että Internet-yhteyden suojaamista salasanalla ei ollut mahdollista osoittaa, eikä sen vuoksi voitu olettaa, että haltija olisi tietoinen Internet-yhteydessään tapahtuvasta laittomasta toiminnasta. Valitus päätöksestä on pantu vireille huhtikuussa 2017. Voit lukea tuomioistuimen päätöksen täältä.

Olenko vanhempana vastuussa lapseni luvattomasta tiedostojen jakamisesta?

Jos lapsesi on vastuussa vahingoista (esimerkiksi luvattomasta tiedostojen jakamisesta), sinä vanhempana voit olla vastuussa lapsesi väärinkäytöksistä korkeintaan 550 euroon asti. Henkilö, jolla on huollettavanaan kotona asuva lapsi on vastuussa lapsensa väärinkäytöksestä.

Vastuu koskee kaikkia haitallisia tekoja tai laiminlyöntejä, joista lapseanne voidaan pitää vastuullisena. Edellytyksenä ei pidetä kuitenkaan lapsen valvonnan laiminlyöntiä tai muutenkaan olettaa, että vanhemmalla on vastuu lapsensa haitallisesta toiminnasta.

Huolimatta siitä, missä ja milloin lapsi on aiheuttanut vahinkoa, katsotaan silti vanhemmalla olevan vastuu. Tämä pätee myös silloin, jos esimerkiksi lapsi on lomalla ystävänsä kanssa tai jos lapsi on yksin kotona.

Vanhempia voidaan pitää velvollisina korvaamaan vahingon täyden määrän, mikäli hän on laiminlyönyt velvollisuutensa lapsen valvonnassa, ja tämä laiminlyönti on ollut välitön tai myötävaikuttava syy siihen, että lapsi on aiheuttanut vahinkoa.

Erilaisia luvattoman jakamisen muotoja

Seuraavassa tarkastelemme luvattoman tiedostojen jakamisen erilaisia ​​muotoja, jotka voivat tuoda sinulle vastuun tekijänoikeusrikkomuksista IP-osoitteen haltijana.

Skenaario 1: "Olen itse nähnyt elokuvan / yrittänyt katsella elokuvaa."

- Tässä tilanteessa olet todennäköisesti vastuussa väärinkäytöksestä, joka liittyy luvattomaan tiedostonjakoon.

Skenaario 2: "Lapsi on nähnyt elokuvan / yrittänyt katsella elokuvaa."

- Jos lapsesi on nähnyt elokuvan / yrittänyt katsoa elokuvaa, voit olla vanhempana vastuussa enintään 550 euroon asti korvausvaatimuksista, joista lapsesi on vastuussa.

Skenaario 3: "En ole edes nähnyt elokuvaa - voiko se olla joku muu kotitaloudessani?"

- IP-osoitteen tilaajana uskomme, että voit tutkia, kuka kotitaloudessanne on voinut katsella tai yrittänyt katsoa luvattomasti ladattuja elokuvia.

Skenaario 4: "Minun on sallinut jonkun toisen vuokrata / lainata asuntoni"

- Vuokraus- ja lainaustilanteissa (esimerkiksi Airbnb: n kautta) saattaa ilmetä, että vuokralaiset lataavat luvattomia elokuvia internetyhteytesi kautta. Uskomme, että olet vastuussa toimista, joilla tutkit, ketkä ovat ehkä katsoneet tai yrittäneet katsella elokuvia luvattomasti.

Skenaario 5: "Minulla on avoin Internet-yhteys, jolla ei ole salasanaa."

- Jos sinulla on avoin Internet-yhteys, muut käyttäjät voivat kirjautua sisään ja käyttää Internet-yhteyttäsi esimerkiksi luvattomien elokuvien katseluun tai yrittää katsella luvattomia elokuvia. Jos olet tietoinen siitä, että muut käyttävät Internet-yhteyttäsi luvattomaan tiedostojen jakamisen, saatat olla vastuussa Internet-yhteyden omistajana tietyn arvioinnin perusteella.

Skenaario 6: "Mitkä ovat mahdollisuudet, että yhteyteni hakkeroitu?"

- Tilastojen mukaan mahdollisuudet siihen, että yhteytesi on hakkeroitu, on hyvin pieni. Harvoin huomaamme, että Internet-palveluntarjoajien asiakkaat olisivat altistuneet hakkeroinnille.

Jos altistut hakkeroinnille, tavoite on tavallisesti käyttää tilitietoja tai verkkopankkipalveluja jne. Kokemuksemme mukaan hakkerit käyttävät harvoin Internet-yhteyttä elokuvien katseluun.

Kuinka on mahdollista, että NJORD on saanut haltuun nimeni ja osoitteeni?

Luvattoman toiminnan rekisteröinti

Elokuvien tuottajat käyttävät asiantuntijoita, jotka ovat vastuussa IP-tietojen keräämisestä. Asiantuntijat keräävät tietoja IP-osoitteista, joita on käytetty luvattomasti tuottajien elokuvien jakamiseen, lataamiseen tai katsomiseen.

Joka kerta kun elokuva tulee katsotuksi, ladatuksi tai jaetuksi mainittuja ohjelmia käyttäen, pystytään sellaiseen toimintoon käytetty IP-osoite sekä tarkka aika tunnistamaan valvontaan käytetyn ohjelmiston avulla.Elokuvien tuottajayhtiöt käyttävät MaverickEye UG –ohjelmistoa valvomaan sekä tunnistamaan tietoliikennettä, mukaan lukien IP-osoitteita, koskien heidän tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Elokuva on voinut tulla katsotuksi esimerkiksi Popcorn Time –ohjelman tai muun vastaavan sivuston avulla, tai käytettäessä tiedostonjako-ohjelmaa, kuten BitTorrentia.

Tohtori Simone Richter on suorittanut riippumattoman asiantuntija-arvioinnin saksalaisessa tuomioistuimessa, jossa hän käsitteli MaverickEye UG järjestelmän valvontamekanismia tiedostojen jakamiseen verkossa sekä aktiivisten IP-osoitteiden valvomista. Raportissaan tohtori Simone Richter esitteli tämän ohjelmiston näkökohtia kerättyjen tietojen pätevyyteen. Raportissa päädytään lopputulokseen, että ohjelmisto pystyy seuraamaan liikennettä vertaisverkossa ja näin ollen ohjelmisto pystyy tarkasti määrittämään tiedonsiirron ajan. Tämän lisäksi ohjelmiston mekanismit varmistavat, että vääriä IP-osoitteita ei kerätä. Voit lukea raportin täältä.

Mikä IP-osoite on ja onko kirjeessä mainittu IP-osoite juuri minun?

IP-osoite on yksilöllinen osoite, jota käytetään tietyssä verkossa. Kaikki Internet-yhteyden muodostamat laitteet käyttävät samaa IP-osoitetta Internet-yhteydessä.

Useat IP-osoitteet ovat niin sanottuja dynaamisia IP-osoitteita. Tämä tarkoittaa sitä, että IP-osoitte voi vaihtua ja usein myös vaihtuukin ajan myötä. Kyseisestä syystä johtuen tällä hetkellä käytössänne oleva IP-osoite ei välttämättä ole enää se sama, joka oli käytössänne hetkellä jolloin havaittu tiedostonjako tai lataus tapahtui. IP-osoitteen vaihtuvuudesta riippumatta palveluntarjoajanne kykenee varmentamaan IP-osoitteen käyttäjätiedot hetkellä, jolloin oikeudenloukkaus tapahtui.

Internetin palveluntarjoajanne ei ole osallisena tehdyissä tutkimuksissa, mutta on tuomioistuimen päätöksellä määrätty luovuttamaan Internet-yhteytenne käyttäjätiedot.

Oikeudenkäyntimenettely

Markkinaoikeuden määräyksellä Internetin palvelutarjoaja on velvoitettu luovuttamaan oikeudenomistajalle kyseisenä ajankohtana tunnistetun IP-osoitteen käyttäjätiedot.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luvattomaan tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen koskien

Todisteet IP-osoitteen luvattomasta toiminnasta toimitetaan tuomioistuimille, joka sitten arvioi todisteet ennen kuin Internet-palveluntarjoaja on velvoitettu luovuttamaan IP-osoitteen haltijan nimen sekä osoitteen. Näin ollen Internet-palveluntarjoajan luovuttamat tiedot antavat meille perustan tutkimuksellemme tiettyä IP-osoitetta kohtaan.

Internet-palveluntarjoaja - Tietojen kirjaaminen

Tekijänoikeuslain 60§:n mukaisesti Internet-palveluntarjoajat ovat velvollisia paljastamaan IP-osoitteen haltijan nimen sekä osoitteen Markkinaoikeuden päätöksellä. Kuitenkin kyseiseen pykälään sovelletaan tietoyhteiskuntakaaren mukaisia säännöksiä koskien viestinnän luottamuksellisuutta ja yksityisyydensuojaa. Näin ollen tietoyhteiskuntakaaren 157§:n mukaisesti Internet-palveluntarjoaja on velvollinen säilyttämään tietoja IP-osoitteiden haltijoista.

NJORD Law Firm tietojenkäsittelijänä

NJORD Law Firm käsittelee IP-osoitteiden haltijoiden tietoja henkilötietolain mukaisesti. Lue lisää kuinka käsittelemme henkilötietojanne.

Mitä minun odotetaan tekevän NJORDin kirjeen kanssa?

Olenko velvollinen vastaamaan?

NJORD Law Firm kehottaa kirjeen vastaanottajia vastaamaan kirjeessä esitettyihin kysymyksiin. Meidän on vaikea käsitellä loppuun yksittäistapausta, jos emme ole saaneet vastauksia kirjeessä esitettyihin kysymyksiin.

Useiden kyselyiden jälkeen kirjeiden vastaanottajilta sekä asianajotoimistoilta, kuten NJORD Law Firm:iltä, Tanskan kuluttaja-asiamies on julkaissut lehdistötiedotteen jossa käsitellään tätä kysymystä. Kuluttaja-asiamies vaatii kirjeiden vastaamista, mukaan lukien vastaukset kysymyksiin kirjeissä. Voit lukea kuluttaja-asiamiehen lehdistötiedotteen täältä.

Samankaltaisia kirjeitä lähetetään muissakin Skandinavian maissa. Suomen Opetus- ja Kulttuuriministeriö on julkaissut yleiskatsauksen verkkosivuillaan kirjeisiin liittyvistä kysymyksistä ja vastauksista. Ministeriö on myös huomattanut, ettei kirjeitä ei jätettäisi huomiotta. Lisäksi ministeriö kannustaa IP-osoitteen haltijaa tutkimaan, ovatko kotitalouden jäsenet tai muut, joilla on pääsy Internet-yhteyteen, aiheuttaneet toimillaan tekijänoikeudellisen rikkomuksen. Voit lukea yleiskatsauksen suomeksi täältä.

Toisin kuin muiden Skandinavian maiden kuluttajaviranomaiset- ja organisaatiot, Norjan kuluttajaneuvosto ("Forbrukerrådet"),on pyytänyt vastaanottajia olemaan vastaamatta kirjeeseen. Selityksenä on käytetty muun muassa seuraavaa: "Tämä esiintyy pelkästään uhkaavana kirjeenä, joka yrittää pelotella asiakkaita maksamaan". Voit lukea Norjan kuluttajaneuvoston lehdistötiedotteesta täältä. NJORD Law Firm ei ole samaa mieltä Norjan kuluttajaneuvoston kanssa, mutta haluamme työskennellä Norjan kuluttajaneuvoston kanssa yhteistyössä antamalla lisää tietoa työstä, jota me teemme.

Ruotsissa kuluttaja-asiamiehen johtama Konsumentverket on samaa mieltä Tanskan ja Suomen kuluttaja-asiamiesten kanssa. Kuluttajaviraston asianajaja Cecilie Norlander on sanonut että "Jos pidät itsenne syyttömänä, sinun ei tarvitse maksaa mitään, ja sinulla on aina oikeus saada asia käsiteltyä tuomioistuimessa". Lausunnosta käy ilmi, että sinun ei pitäisi tuntea velvollisuutta ratkaista asiaa ratkaisuehdotuksen mukaisesti, jos olet syytön tekijänoikeudelliseen rikkomukseen. Voit lukea artikkelin Ruotsin kuluttaja-asiamiehen lausunnosta kokonaisuudessaan täältä.

Pitäisikö minun soittaa tai lähettää sähköpostia NJORD Law Firm:ille?

Kehotamme kirjeiden vastaanottajia lähettämään meille sähköpostia, mukaanlukien vastaukset kirjeessä esittämiimme kysymyksiin osoitteeseen ipf@njordlaw.com. Pyrimme vastaamaan puhelimitse esitettyihin tiedusteluihin, mutta emme käsittele loppuun tapauksia, ennen kuin olemme saaneet kirjallisen vastauksen kirjeeseemme, jossa on nimi ja asianumero. Tällä keinolla pyrimme välttämään väärinymmärrykset.

Onko sovittelu järkevä vaihtoehto?

Kirje tarjoaa sovitteluehdotuksen ja päätöksen tapaukselle.

Sovintoratkaisu on osapuolten välinen, oikeudellisesti sitova sopimus, joka katsoo tapauksen loppuun saatavilla olevien tietojen perusteella. Sopimus viimeistelee kaikki kyseiseen elokuvaan tai kyseisiin elokuviin liittyvät kysymykset.

On muistettava, että ratkaisun tekeminen on täysin vapaaehtoista ja on tärkeää tehdä oma itsenäinen päätös. Asiantuntemus on myös aina tällaisissa tapauksissa suositeltavaa.

Jos et halua sovitella asiaa, elokuvantuottaja voi vielä tutkia asiaa eteenpäin ja voi halutessaan viedä tapauksen oikeuteen tuottajan tekijänoikeuksien loukkaamisen perusteella. NJORD Law Firm:in tehtävänä on vähentää laittomien latausten lukumäärää ja sen vuoksi se dokumentoi tutkimuksissaan aikaväliä milloin laittomia latauksia on tehty, sekä niiden määrää.

NJORD Law Firm on käynyt Pohjoismaissa oikeudenkäyntejä tiedostojen jakamisesta ja tuomioistuimissa on tälläkin hetkellä vireillä olevia tapauksia. Koska oikeudenkäynti on kallista kummallekin osapuolelle, tätä pyritään välttämään.

Kuinka voin auttaa?

NJORD Law Firm:in kirjeet sisältävät tietoa luvattoman tiedostonjaon tarkasta ajasta ja päivämäärästä.

IP-osoitteen haltijana voit pyytää kotitalouden jäseniä tarkentamaan, ovatko he nähneet tietyn elokuvan tai tv-sarjan.

Vaihtoehtoisesti voit tarkistaa, onko kotitalouden jäsenillä ollut vieraita tai muita käyttäjiä, joilla on ollut mahdollista päästä internet-yhteyteenne.

Voinko puhua viranomaisille?

Kansalaisena voit ottaa yhteyttä useisiin viranomaisiin.

Suomessa asianajajaliiton kurinpitolautakunta tutkii säännöllisesti samankaltaisia ​​tapauksia siitä, ovatko Suomessa lähetetyt kirjeet ristiriidassa hyvän lakimieskäytännön sääntöjen kanssa. Kurinpitolautakunta on antanut katsauksen kirjeisiin liittyvistä kysymyksistä ja vastauksista. Kurinpitolautakunta on ratkaissut yhdeksässä asiassa 28. helmikuuta mennessä. Kahdeksassa tapauksessa lautakunta katsoi, että kirjeiden lähettäminen ei ole ristiriidassa hyvän asianajakäytännön sisällön kanssa. Jälkimmäisessä tapauksessa asianajajaa moitittiin lähettämästä lisää kirjeitä, vaikka vastaanottaja oli ensimmäisessä kirjeessään ilmoittanut haluavansa viedä asian tuomioistuimeen. Voit lukea selostuksen suomeksi täältä.

Voit myös ottaa yhteyttä poliisiin. NJORDin kirje on vain sovitteluehdotus, jolla haetaan ratkaisua ​​asiaan, eikä se ole sakko tai rikosoikeudenkäynnin aloitus. Tanskan poliisi on jo nähnyt kirjeet ja heidän mielipiteensä vastaa Suomen poliisin mielipidettä. Voit lukea Suomen poliisin lehdistötiedotteen täältä.

Sen sijaan, että ottaisitte yhteyttä edellämainittuihin tahoihin, kehotamme sinua ottamaan yhteyttä asianajajaan tai etsimään muita ammatillisia oikeudellisia neuvoja.

Voinko käyttää vakiovastausta vastatakseni NJORD Law Firm:in kirjeisin, jonka löysin internetistä?

Olemme tietoisia siitä, että tällä hetkellä on olemassa useita oppaita joiden pohjalta kirjeeseemme voi vastata. On huomattava, ettei oppaiden takana ole viranomaiset, vakiintuneet eturyhmät tai asianajajat. Yksinomaan näihin oppaisiin perustuvaa neuvontaa ei suositella, ja tavallisten vastausten käyttäminen kirjeisiimme voi olla harhaanjohtavaa oikean kontekstin paljastamiseksi.

Meidän mielestämme seuraavat vakiovastaukset ovat epätäydellisiä, virheellisiä ja valitettaviksi vastauksiksi kirjeisiimme, emmekä pidä niitä hyvinä neuvoina. Tällaisten vastausten käyttö kirjataan erikseen ja näin ollen voi johtaa lisätutkimuksiin:

  • En ole ladannut kirjeessä mainittuja elokuvia tai TV-sarjoja
  • Olen yllättynyt sovitteluehdotuksestanne
  • En tiedä, ovatko muut ladanneet kyseisiä elokuvia
  • En halua osallistua asian selvittämiseen
  • Pyydän teitä toimittamaan täsmälliset ja vahvat todisteet välittömästi, ja jos ette toimita kyseisiä asiakirjoja, tapaus on loppuunkäsitelty

Onko NJORD Law Firm vienyt tapauksia eteenpäin koskien luvatonta tiedostojen jakamista?

NJORD Law Firm on vienyt tapauksia oikeuden eteen liittyen luvattomaan tiedostojen jakamiseen.

Vuonna 2016, yksi NJORD Law Firm:in kirjeen vastaanottajista velvoitettiin maksamaan elokuvantuottajalle 5 000 Tanskan kruunua syyllistyttyään yhden elokuvan luvattomaan tiedostonjakoon.

Voit lukea enemmän tuomiosta täältä: Berlingske ja MetroXpress.

Miten summa on laskettu?

Summan arvioidaan kattavan asiakkaidemme tappion laittomasti ladatun elokuvan ja jakamisen toimesta. Näin ollen summa sisältää sen että olet tuonut elokuvan saataville itsellesi ja että olet saattanut elokuvan muiden ulottuville jakamalla sen Internetissä.

Määrä perustuu alueen oikeuskäytäntöön ja se lasketaan yhden elokuvan jakamisesta. Mielestämme summa on huomattavasti pienempi kuin kokonaissumma, jos asia viedään eteenpäin tuomioistuimeen.

Tällaisissa tapauksissa on monia elementtejä, ja luvattomaan lataamisen sekä tiedostonjako ei ole vain vaihtoehtoista elokuvateatterille. Myöskään elokuvien tuottajan tappio kyseisessä tapauksessa ei vastaa vain lippujen hintaa elokuvateatterissa tai itse elokuvan ostamista. Käyttämällä laittomia latauspalveluita elokuvan lataamiseen, muille ihmisille on annettu mahdollisuus katsella ja ladata elokuva ja näin ollen kyseinen toiminta saattaa elokuvan suuren yleisön ulottuville. Voit lukea lisää aiheesta Rights Holders 'Alliance –sivustolta.

Kuinka voin välttää laittomia latauksia?

NJORD Law Firm on laatinut 10 hyvää neuvoa siitä, miten voit tai muut kotitalouksesi jäsenet voivat vältättää yleisimpiä epäkohtia luvattoman tiedostojen jakamisen tai lataamisen välttämiseksi Internetissä ja miten voit parhaiten suojata Internet-yhteytesi laitonta toimintaa vastaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luvattomaan tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen koskien