Uudised

Üldise andmekaitse määrusega (GDPR) kaasnevad plokiahela väljakutsed

Euroopa Liidu Üldine Andmekaitse Määrus (GDPR), mis jõustub 25. mail 2018, on hetkel Euroopas enim arutatud seadus. See sisaldab rangemaid nõudeid isikuandmete kogumisele ja töötlemisele ja võib uute tehnoloogiate rakendamist oluliselt mõjutada. Näiteks on plokiahel tänapäeva tehnoloogiamaailmas üks kuumimaid teemasid, kuid oma praegusel kujul ei ole see arvatavasti GDPRiga vastavuses.

Milliseid andmeid võib plokiahelas liigitada isikuandmeteks?

GDPRi kohaselt on isikuandmed andmed, mis on seotud tuvastatud või tuvastatava füüsilise isikuga. Pseudonüümsed andmed kvalifitseeruvad isikuandmete alla ja ainult anonüümsed andmed langevad GDPRi õiguslikust raamistikust väljapoole. Seega, plokiahelas saab kahte tüüpi andmeid lugeda isikuandmeteks: avalikud võtmed ja tehinguandmed, mida hoiustatakse plokkides. Tehinguandmed ja avalikud võtmed on pseudonüümsed andmed. Kuigi avalikud võtmed on kõigest jada numbreid, on siiski võimalik lisainformatsiooni, näiteks IP-aadressi, abil isikut tuvastada. Tehinguandmed on kas krüpteeritud või räsitud andmed, nii et võiks arvata, et tegemist on anonüümsete andmetega. Siiski on krüpteeritud andmeid võimalik õigete võtmega dekrüpteerida, mistõttu pole need pöördumatud nagu GDPRi kohaselt anonüümsed andmed olema peaksid. Artikli 29 alusel asutatud andmekaitse töörühm defineerib räsimisprotsessi kui pseudonüümsuse tehnikat, seega ei aita räsimise funktsioon probleemi lahendada.

Kes on plokiahelas andmete kontrollija ehk kellele on GDPR-is sätestatud kohustused adresseeritud?

Plokiahel on hajutatud andmebaas, mida opereerivad kõik (kasutajad) ilma tsentraliseeritud kontrollita. Ühest küljest ei ole ükski kasutaja nii kvalifitseeritud kui andmete kontrollija, aga iga kasutaja võib kontrollija olla. Ka andmesubjekti ennast võib pidada andmete kontrollijaks, kuna andmesubjektil on olemas privaatvõti ja tema on see, kes isiklikel eesmärkidel lisab isikuandmeid plokiahelasse. Seega, olenevalt plokiahelas tehtavatest toimingutest ja plokiahela tüübist võib andmete kontrollija või töötleja olla iga juhtumi puhul erinev isik.

Kus rakendatakse GDPRi kohustusi?

GDPR rakendub andmete kontrollijale või töötlejale, kes tegutseb Euroopa Liidus või kelle töötlemistoimingud on seotud, kas toodete ja teenuste pakkumisega andmesubjektidele Euroopa Liidus või andmesubjektide käitumise jälgimisega. Kuna kaevandajad asuvad mööda maailma laiali ja plokiahelas asuvaid andmeid räsib juhuslikult valitud kaevandaja, võib GDPRi alusel pea igat kaevandajat pidada kohustatud isikuks.

Andmesubjektide õiguste tagamine plokiahelas

GDPR tutvustab uusi õigusi nagu õigus olla unustatud ja õigus isikuandmeid muuta. Need õigused saavad tõenäoliselt plokiahela suurimateks väljakutseteks. Plokiahel on muutmatu tehnoloogia, mis tähendab, et kõik säilitatavad andmed on avalikud ja ei ole muudetavad ega kustutatavad. See, et andmeid ei saa kustutada on nii plokiahela suurim väärtus kui ka suurim probleem, kuna GDPRi kohaselt peab andmesubjekt saama andmetöötlejalt nõuda isikuandmete kustutamist.

Soovid rohkem infot?
Mida saavad tööandjad teha, et kaitsta oma ettevõtteid küberrünnakute eest?

Mida saavad tööandjad teha, et kaitsta oma ettevõtteid küberrünnakute eest?

data analysis

Kindlustusandjad teavad sinust jätkuvalt rohkem kui sa ise

küberkurjategija

Küberriskide kindlustamine – kas tasub ära?

Data protection

Kaitse oma klienti, töötajat ja ennast – õpeta töötajatele andmekaitset

Creative industry

Loomeettevõtted: õiguslikud aspektid pandeemiast räsitud majanduskeskkonnas

Tasuta rakendus võib kalliks maksma minna

Andmekaitse ei välista töötajate ja klientide elu ja tervise kaitset

Andmekaitse ei välista töötajate ja klientide elu ja tervise kaitset

Kas tehisintellekt saab olla kooskõlas GDPR nõuetega?

Kas tehisintellekt saab olla kooskõlas GDPR nõuetega?

Puudulik küberhügieen läheb kalliks maksma

Puudulik küberhügieen läheb kalliks maksma

Google´i ja Facebooki online-turunduse tööriistad – kuidas neid edukalt kasutada?

Общий регламент по защите данных (GDPR) может привести к возникновению ряда проблем в связи с блокчейном

JORD Estonia: How to protect personal data in health care institutions?

Kuidas kaitsta isikuandmeid tervishoiuasutuses?

Kas isikuandmete töötlemisel igaühe huvi tähendab õigustatud huvi?

Kuidas reguleerida andmete kaitse kaugtöö puhul?

Kas tark maja võib olla „tagauks“ sinu isikuandmete juurde?

Tehnilised lahendused GDPR nõuete täitmisel

Üldise andmekaitse määrusega (GDPR) kaasnevad plokiahela väljakutsed

#GDPR – tähelepanu, valmis olla, läks!

Kaustas olevad reeglid ja juhendid ei kaitse isikuandmeid!

ABC teadmised küberhügieenist nii ema, isa kui ülemuse seisukohalt

Miks ma peaks seoses GDPR’ga lepingud üle vaatama?

Andmed on kallis vara – kas hoiad neid turvaliselt?

Kolm põhjust miks me vajame nii karme andmekaitse reegleid

Mis on GDPR ja kuidas see Sind mõjutab?

Eesti Andmekaitse Inspektsioon soovitab määruseks varakult valmistuda

Soovid saada õigusuudiseid?
Aitame teil leida parima lahenduse